Viestintätoimistojen luottamus tulevaisuuteen vahvistuu maailmalla

Koronakriisi on vaikuttanut viestintätoimistoalan työllisyyteen ja yritysten toimintaan merkittävästi varsinkin suurilla markkinoilla, kuten Isossa-Britanniassa, USA:ssa tai Intiassa.

Tuore ICCO:n (International Communications Consultancy Organisation) luottamuskysely ICCO Confidence Tracker kertoo kuitenkin, että kansainvälisesti katsottuna viestintätoimistoala uskoo jo kasvuun. Tätä globaalia kyselyä on toteutettu korona-aikana kahden kuukauden välein Question and Retain -tutkimusyhtiön kanssa.

Joulun alla julkaistujen uusimpien tulosten mukaan 75 prosenttia toimistojen johtajista ja omistajista on luottavainen tai erittäin luottavainen yrityksensä menestykseen vuonna 2021. Lokakuussa ja elokuussa vastaava lukema oli 64 prosenttia, joten koronakuopasta ollaan nousemassa ympäri maailmaa. Ensimmäisessä kyselyssä huhtikuussa 2020 vain 38 prosenttia suhtautui luottavaisesti tulevaisuuteensa.

Joulukuun kysely toteutettiin 8.–10.12., jolloin ensimmäiset tiedot rokotteiden käyttöönotosta olivat jo julkisuudessa. Tulevaisuudenuskoa vahvistivat erityisesti uusien projektien käynnistymiset sekä aiemmin jäädytettyjen viestintäbudjettien vapauttaminen. Toimialoista vahvimmin viestintäänsä kasvattivat teknologiasektori, rahoitusala sekä ilmasto- ja ympäristöhankkeet. Viestintätoimistojohtajat eri puolilla maailmaa korostivat kyselyssä lisäksi digitalisaation vauhdittumisen merkitystä, asiakkaiden tukemista entistä enemmän virtuaalisilla ja digitaalisilla projekteilla sekä verkkokampanjoilla.

ICCO:n toimitusjohtaja Francis Ingham totesi tulosten julkistamisen yhteydessä, että viestintä- ja PR-toimiala on osoittanut olevansa yksi maailman kestävimmistä, ja että se on kyennyt sopeutumaan odottamattomiin muutoksiin hyvin nopeasti. Inghamin mukaan ICCO:n luottamuskysely on osoittanut tasaista nousua viime kevään pohjalukemista, ja vuoden päättyessä nouseva luottamus tulevaisuuteen ennustaa hyvää alkavalle vuodelle 2021.

Lue lisää kyselystä ja tuloksista.

Alpo Räinä