Yrityskauppojen viestintä – siinä on elämäsi tilaisuus

Yrityskauppojen hieromiseen käytetään paljon johdon ja omistajien aikaa, ja kahviakin kuluu pannukaupalla. Ota mukaan myös sujuva viestintäprosessi – niin pystyt vastaamaan kaikkiin kysymyksiin ja viestimään strategista osaamista. Hyödynnä ainutkertainen tilaisuus.

Konsulttiyhtiö EY:n Transaction Trends -raportin mukaan Suomessa tehtiin vuonna 2024 kaikkiaan 535 yrityskauppaa, joista pääomasijoittajien tekemiä oli vajaat 40 prosenttia. Se vastaa pitkän ajan keskimääräistä tahtia.

Kauppojen syntyminen on tärkeää sekä yritysten kasvun että niiden jatkuvuuden takia. Ja vastaavasti, koko yhteiskunta menettää, jos yritys ei löydä ostajaa tai jatkajaa.

Pääomasijoittajat ovat kokeneita ja systemaattisia ostajia. Heidän operaationsa tähtäävät puhtaasti arvon kasvattamiseen. Sen lisäksi pitää aina huomioida tunnetaso. Riippuen tilanteesta, kauppaan sisältyy voittamisen, saavuttamisen, elämäntyössä onnistumisen tai kivuliaan luopumisen tunteita. Taitava ostaja vie kauppaa eteenpäin niin, että kaikki tuntevat voittavansa.

Viestintä luo arvoa sekä ostajalle että myyjälle

Viestintä tukee yrityskaupan onnistumista monin tavoin. Kauppoja hierotaan kuukausien, jopa vuosien ajan. Viestinnän ammattilainen ehtii mukaan muutamia viikkoja ennen kaupan allekirjoittamista – siinä vaiheessa, kun osapuolet alkavat olla yksimielisiä, että nimet vedetään paperiin.

Hyvin valmisteltu viestintä luo monia hyötyjä:

  1. Arvon kasvattaminen: Kun ostaja ja myyjä viestivät julkisesti arvostavansa toisiaan, yrityskauppa tulkitaan onnistuneeksi ja molemmille arvokkaaksi.
  2. Inhimillisempi yrityskuva: Avoimesti yhteisestä visiosta ja tulevaisuudesta puhuvat kaupantekijät herättävät luottamusta.
  3. Yritysostolla rakennettu tiimi pysyy kasassa: Kauppa menee hukkaan, jos avainhenkilöt ja liiketoiminta eivät pysy talossa. Arvostava viestintä yrityskaupan julkistamisen hetkellä luo pohjaa kaikkien sitoutumiselle.
  4. Yritys osoittaa kypsyyttään: Tyylikkäästi läpi viety yritysosto ja sen viestintä kertovat ulkopuolisille, että omistajat tietävät, mitä tekevät.

Näin hallitset faktat ja ajoituksen

Yrityskauppojen viestinnässä keskeistä on kommunikoida yhteistä onnistumista ja näkymää eteenpäin. Hyvin valitut faktat ja tavoitteet tukevat sitä.

Kohderyhmien reaktio yrityskauppaan on yleensä ”miksi nyt” ja ”miksi tämä yritys”. On tärkeää, että molemmat osapuolet pystyvät kertomaan kantansa. Ostaja perustelee valintaansa strategiallaan ja myyjä yhteisillä arvoilla, joiden mukaan koko henkilöstöllä on helppo jatkaa.

”Luin Facebookista, että meidät on myyty!” Joskus näinkin käy, mutta silloin on mokattu. Viestintä aloitetaan omasta henkilöstöstä, joiden kanssa keskustellaan avoimesti, miten kauppa on molemmille osapuolille sekä työntekijöille hyvä valinta.

Seuraavaksi kontaktoidaan asiakkaat ja tärkeimmät yhteistyökumppanit, ja vasta sen jälkeen julkaistaan uutinen laajemmin mediassa ja somessa.

Kauppa voi vielä kaatuakin – miten se huomioidaan viestinnässä?

Jos kauppa vaatii kilpailuviraston hyväksynnän, se on viisasta kertoa lehdistötiedotteessa. Yleensä KKV tutkii asiaa muutamia viikkoja ja julkaisee sitten päätöksensä. Sekin on uutinen, jos kysymyksessä on iso kauppa.

Yritysostot ja liiketoimintakaupat ovat aika nopeita ja suoraviivaisia. Mikäli päätetään tehdä yritysten fuusio tai sulautuminen, se voikin viedä useita kuukausia. Kauppatiedotteessa voi kertoa väljän aikataulutavoitteen yhdistymiselle. Lisäksi kannattaa käynnistää säännöllinen viestintä prosessin etenemisestä, jotta asiakkaat ja henkilöstö pysyvät informoituina.

Mitä viestejä yrityskaupoista halutaan kuulla?

Kohderyhmät odottavat yrityskaupoista tietoja kaupan motiiveista, henkilöstön asemasta ja liiketoiminnan synergioista. Ostajalta kysytään usein mielipidettä toimialan markkinoista ja seuraavista kasvuaskelista. Siksi niistä kannattaa valmistella omat näkemykset ja vastaukset.

Hyviä esimerkkejä perusviesteistä:

  1. ”Yritysosto vahvistaa asemaamme markkinoilla.”
  2. ”Palvelumme täydentävät hienosti toisiaan.”
  3. ”Olemme entistä kiinnostavampi työnantaja.”
  4. ”Nyt meistä tulee alan johtava innovaattori.”

Yhteenveto: Yrityskauppojen viestintä on strategista viestintää parhaimmillaan

Kokenut ostaja tähtää arvon kasvattamiseen, mutta huomioi myös tunnetason – vie kauppaa eteenpäin niin, että kaikki tuntevat voittavansa.

Ota viestintä mukaan muutamia viikkoja ennen kaupan allekirjoittamista.

Kommunikoi ensin henkilöstölle, sitten asiakkaille ja yhteistyökumppaneille, ja sitten vasta julkisuuteen.

Kohderyhmät odottavat yrityskaupoista tietoja kaupan motiiveista, henkilöstön asemasta ja liiketoiminnan synergioista.

Jos yrityskaupat kuuluvat strategiaanne, varaudu näihin kysymyksiin:

  • Miksi teette tämän siirron markkinoilla
  • Millä tavalla se vahvistaa teitä
  • Mitä tämä tarkoittaa henkilöstöllenne
  • Muuttuuko organisaatio tai asiakaspalvelu
  • Vaihtuuko johto
  • Jatkavatko aikaisemmat omistajat yhtiössä
  • Mitä ovat uudet tavoitteenne

Mailand on toiminut viestintäkumppanina yli 50 yritysostossa, liiketoimintakaupassa ja fuusiossa. Tarjoamme strategisen viestinnän suunnittelua ja palveluita yritysjohdolle ja omistajille.