Euroopan vaaran vuodet – nyt tarvitaan huippumeppejä

Kuvassa Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki

Mikä on sinun suhteesi EU:hun? Nyt on juuri hyvä aika pysähtyä miettimään.

Suomi on kuulunut unioniin lähes 30 vuotta, kokonaisen sukupolven ajan. Alkuvuosina ”Euroopan ytimeen” pääsyllä oli meille oma hohtonsa. Irtiotto Venäjästä ja identiteetin varmistuminen läntiseksi. Onhan se tähtipöly sittemmin hieman himmennyt – politiikka on arkistunut, hallinnon raskaus tullut tutuksi, ja Brysselkin joutuu markkinoimaan itseään työpaikkana. 

Useimmat suomalaiset tunnistavat, että EU on meille parempi vaihtoehto kuin olla siitä irrallaan. Lisäksi viimeisten parin vuoden aikana NATO-jäsenyys on tehnyt meistä kiinnostavia.

Euroskeptisyys on myös aina tavoittanut osan kansasta. ”Missä EU, siellä ongelma”, sivalsi poliitikko Timo Soini aikoinaan. Iskulause kiteytti ennakkoluulot ja jäi elämään – vaikka enemmistö suomalaisista on EU-myönteisiä. 

Itse asiassa 79 prosenttia suomalaisista pitää EU-jäsenyyttä hyvänä asiana, kertoo joulukuussa 2023 julkaistu Eurobarometri.

EU on maailman kolmas napa

Parannettavaa EU:ssa löytyy varmasti, joten meidän on kannettava vastuumme unionin kehittämisestä. Kun Suomessa 9.6. äänestetään eurovaaleissa, pelissä on muutenkin paljon.

Kansainvälinen poliittinen tilanne muuttuu voimakkaasti. Kiina ja USA ovat entistä enemmän kilpailijoita keskenään. Venäjä ja sen apurit aiheuttavat järjettömillä toimillaan vaaraa naapurimailleen. Globaalit ympäristö- ja ilmastohaasteet eivät ole kadonneet minnekään. Eurooppa on nojannut monessa asiassa Washingtoniin, mutta USA:n poliittiseen järjestelmään on liittynyt epävarmuutta jo useamman vaalikauden ajan, joka tuntuu NATO:ssakin.

Ainoa, joka voi täyttää tyhjiötä Euroopassa, on EU ja johtavat eurooppalaiset demokratiat.

Tämä tarkoittaa, että Suomen 15 euroedustajalla on mahdollisuus vaikuttaa entistä painavammin niissä asioissa, joita kansalaiset pitävät tärkeimpinä. Eurobarometrin mukaan niitä ovat EU:n puolustus ja turvallisuus, demokratia ja oikeusvaltioperiaate, ja ilmastonmuutoksen torjunta.

EU-vaaleihin tarvitaan huippuluokan suomalaisia ehdokkaita. Kokeneita poliitikkoja, suosittuja uusia kasvoja sekä eri alojen parhaita asiantuntijoita. Ihmisiä, joilla on kansainvälistä toiminta- ja verkostoitumiskykyä sekä kotimaasta puolueensa tuki takanaan.

Sekä ehdokkaiden, meppien että puolueiden on vahvistettava EU-vaalien ja EU-parlamentin työn arvostusta.

Alpo Räinä

Mailand työskentelee Euroopan komission projekteissa, joilla mm. edistetään paikallispäättäjien ja kansalaisten yhteyttä Euroopan unioniin.